Gázkazán és klíma fűtési költségeinek összehasonlítása rezsicsökkentés változásának tükrében

 (A 2022.07.21-én megjelent rendeletek alapján)

Nézzük az energiahordozók árának alakulását a jelenleg ismert információk alapján:

A földgáz ára I-es és II-es díjszabású részből tevődik össze, mely  gázszolgáltatási területenként változik (részletek az mvmnext.hu honlapon). Az Opus Tigáz Zrt területén az átlagos gázár bruttó 3,15 Ft/MJ, ez átszámítva az összehasonlíthatóság kedvéért kWh egységre bruttó 11,34 Ft/kWh.

A 2022. augusztus 1-től életbe lépő energiaár támogatások változásának fényében aktuálisabb kérdés, mint eddig valaha, hogy klímával mennyivel gazdaságosabb fűteni, mint gázkazánnal.

Ezt mutatom be számításokkal és összehasonlításokkal.

A 2022. augusztus 1-től életbe lépő energiaár támogatások változásának fényében aktuálisabb kérdés, mint eddig valaha, hogy klímával mennyivel gazdaságosabb fűteni, mint gázkazánnal.

Ezt mutatom be számításokkal és összehasonlításokkal.

A rezsicsökkentett 144 m3/hó mennyiség feletti gázfogyasztás a kedvezményes árhoz képpest 6,8-szeresére változik a megjelent rendelet szerint, 21,4 Ft/MJ, azaz 77,04 Ft/kWh árral lehet kalkulálni

Az elektromos áram ára 2.523 kWh éves fogyasztásig bruttó 37 Ft/kWh. 

A rezsicsökkentett 210 kWh/hó mennyiség felett az áram ára bruttó 70,1 Ft/kWh lesz. 

A rendelet szerint a H tarifa ára nem változik, és erre nincs fogyasztási limit sem. A H tarifában a villamos energia bruttó ára ≈23 Ft/kWh

Táblázatban:

Ezek alapján összehasonlítható a villamos energia ára a földgáz árával:

tabl3

Látható, hogy a villamos energia a rezsicsökkentett rész felett olcsóbb, mint a földgáz!

Ezzel azok a fogyasztók, akiket rábeszéltek korábban, hogy olyan, energetikailag értel-metlen fűtési megoldást alkalmazzanak, ami az elektromos áramot közvetlenül hőener-giává alakítja át, például: elektromos kazánt, infra panelt, elektromos fűtőfóliát, hősu-gárzót, olajradiátort, mert ezek 1 kWh elektromos áram felhasználásával 1 kWh hőener-giát állítanak elő, mentőövet kaptak (jól nem jártak, de kevésbé kétségbeejtő a helyzet, mint amire számítottak sokan)

De nézzük meg, hogy hogyan alakulnak a költségek, ha gázkazán-nal fűtünk és hogyan, ha klímával.

kaz-klim

A korrekt összehasonlíthatóság kedvéért kétféle gázkazánt és kétféle klíma üzemeltetési energiaköltségét hasonlítottam össze.

Az összehasonlításban szereplő hagyományos FÉG C21-es gázkazán hatásfoka 84% (ez ettől a valóságban rosszabb, mert ez nem szezonális hatásfok, ugyanis ezt az adatot korábban nem adták meg), az Immergas EXA 24 X ErP kondenzációs gázkazán szezonális fűtési hatásfoka 92%. az egyszerű (Midea Xtreme Save 3,5 kW-os) klíma SCOP (fűtési szezonális hatásfoka) 4,2, míg az energiatakarékos (Midea Oasis 3,5 kW-os) klíma SCOP értéke 5,3.

1 kWh hőenergia előállításának költsége:

* mérnöki interpoláció alapján inkább 100 Ft körüli összeg

Ennek a táblázatnak az adataiból láthatjuk, hogy eddig is egy modern kazánhoz képpest egy energiatakarékos klímával 43%-os költségcsökkenést lehetett elérni, de az energiaárak rezsicsökkentett rész feletti részénél ez az arány 84%.

Az igazán meglepő számokat viszont a „H” tarifás árammal üzemeltetett energiatakarékos klíma és a modern gázkazán üzemeltetési költségeinek az összehasonlítása esetén láthatunk: a rezsicsökkentett részben 64%-os megtakarítás érhető el, a rezsicsökkentett rész felett pedig majdnem 95% !!!

Fontos tudni, hogy klímával a teljes fűtési szezonban csak kis energiaigényű, hőszigetelt házakat lehet kifűteni.

Nagy energiaigényű épületek esetében az az ideális megoldás, hogy nagy hidegben (jellemzően -5°C alatt) gázkazánnal fűtünk, -5°C feletti hőmérséklet esetében pedig klímával.

Ennek két előnye is van:

  1. Gazdaságilag az az ideális, ha a földgázból is és a villamos energiából is kihasználjuk a rezsicsökkentett részt

  2. Energetikailag pedig az indokolja ezt az megoldást, hogy a klímák hatásfoka nem állandó: melegebb külső levegő hőmérséklet esetén jobb hatásfokkal tud hőt szállítani a fűtött épületbe, alacsonyabb léghőmérséklet esetén pedig rosszabb hatásfokkal. A szezonális hatásfokkal ezek átlagát adják meg a gyártók. Műszaki indok még az is, hogy a klímáknak nem csak a hatásfoka csökken a külső levegő hőmérsékletnek csökkenésével, hanem a fűtési teljesítménye is. Nagyon fontos, hogy ha valaki kizárólag klímával szeretne fűteni, akkor energetikai számítást kell előtte végeztetni!

Remélem sokaknak segített ez a gazdasági összehasonlítás.

Szakértőnk

Sörös Zoltán
Sörös Zoltán klímaszerelő, energetikus
és épületgépész mérnök
Klímaszereléssel és energetikai tanácsadással kapcsolatban Hajdú- Bihar megye területén keressenek bizalommal.